
SYSTEMATISKT
ARBETSMILJÖARBETE - SAM
Framgång bygger på god hälsa och arbetsmiljö
Främja en god hälsa och arbetsmiljö
Undvik och förebygg ohälsa och olycksfall
Alla arbetsgivare ska bedriva ett Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2023:1. Syftet är att främja en god hälsa och arbetsmiljö samt att undvika och förebygga ohälsa och olycksfall på arbetet.
På arbetsplatser med minst 10 anställda ska det finnas skriftliga rutiner för hur det fysiska och psykosociala arbetsmiljöarbetet bedrivs. Är ni mer än 50 anställda skall det även finnas en arbetsmiljökommitté på företaget.
Samlad kompetens
Med vår samlade kompetens av specialister inom hälsa och arbetsmiljö, så kan vi hjälpa er med hela er arbetsmiljöresa; från utformandet av dokument till en välfungerande organisation där SAMs grunddelar – det vill säga, undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp/kontrollera – följs med god kvalitet.
Vlg kan hjälpa er med
SAM-Analys
Utbildningar
Kartläggningar
Rutiner & Policys
Projektinsatser
Deltagande
På Vlg Företagshälsa kan vi bland annat hjälpa er med
-
SAM-Analys
En bra start i ert SAM-arbete där vi går igenom er befintliga dokumentation samt befintliga rutiner och utifrån det ger råd och rekommendationer på vad som behöver uppdateras, baserat på lagstiftningen.
-
Utbildningar
Grundläggande utbildningar inom SAM, OSA (Organisatorisk och Social Arbetsmiljö), BAM (Bättre Arbetsmiljö), Arbetsmiljö för chefer och skyddsombyd samt fördjupningsutbildningar och inspiration/utbildning till medarbetare.
-
Kartläggningar
Kartläggningar inom den fysiska, tekniska och psykosociala arbetsmiljön.
-
Utformning av rutiner och policys
Utformning av rutiner och policys som en del i SAM och/eller personalhandbok.
-
Projektinsatser
Projektinsatser inom t.ex. alkohol och droger, likabehandling och kränkande särbehandling, krisstöd, 1:a hjälpen, brand med mera.
-
Deltagande
Deltagande i skyddsronder och skyddskommitté.